Hangi Lastikler Ömürlerini Tamamlamış Lastiklerdir?
Ömrünü tamamlamış lastikleri kısaca, araç altındaki kullanım ömrünü tamamlamış, diş derinliği ve genel yapısı tükenmiş, bir daha da araç altında kullanıma uygun olmayan lastikler olarak tanımlayabiliriz.
Binek aracınızın lastikleri, lastik aşınması performans sınırı olan 1,6 mm diş derinliğine ulaştığında lastiğinizi değiştirme vaktinizin geldiğini size söyler. Bu seviyeye düşmüş diş derinliklerine sahip lastikler ihtiyaç duyulan lastik performansını göstermeyecek, yol tutuş, su tahliyesi ve fren mesafesi gibi hayati önem taşıyan noktalarda yetersiz kalacaktır.
Ağır vasıta ve iş makinaları gibi ticari araçların lastiklerinde ise durum farklıdır. Lastiğin yapısal durumunu incelenerek, uygunluğu konusunda onay verilmesi durumunda bu lastiklere diş açılabilir ve sonrasında da lastik kaplanabilir. Böylelikle ticari lastiklerde en önemli olan fiyat – performans eğrisi optimum seviyeye çıkartılır.
Tüm bu değerlendireler sonrasında şayet lastikten daha fazla faydalanamayacaksak, bu lastikler artık Ömrünü Tamamlamış Lastiklerdendir. Artık bu lastikleri tabiatımıza zarar vermeden geri dönüşüme kazandırma vaktimiz gelmiştir.
Öncelikle bu lastikler kesinlikle gömülmemeli, yakılmamalıdır. Doğal yollardan geri dönüşü çok çok uzun bir süre olması sebebiyle bu lastikleri nerelerde değerlendirebilir ya da geri dönüştürebiliriz?
Bu konu da oldukça yaratıcı çözüm bulmuş kişiler var. Lastiklerden yapılmış olan birkaç çok güzel örneği sizlerle paylaşmak isterim;
Tüm bu yaratıcı çalışmalar haricinde de bu lastikleri Malzeme Geri Kazanımı veya Enerji Geri Dönüşümünde değerlendirebiliriz. Bunun için de yapmanız gereken de, yönetmelikte belirtildiği üzere, yeni lastiklerinizi aldığınız noktaya, eski lastiklerinizi ücretsiz olarak iade etmeniz gerektiğidir. Yönetmelikte belirtilen süreci sizlerle aşağıdaki şema ile paylaşmak isterim.
Yazar – Kerem Bodur